Fragment uit De Nieuwe Herbarius: “Queappelen na den eten ende drincken ghebruyckt, en laten de vapueren niet int hooft klimmen. Als de bevruchte vrouwen dikwijls Queappelen eten, so krijgen wij subtiel verstandige kinderen.” Dat laatste ga ik beslist mijn dochter vertellen!
De tekst vond ik in een mooi boekje van Rosemarijn van Limburg Stirum dat zij maakte in 2001. Zij gebruikte uit Den Nieuwe Herbarius het hoofdstuk over de kweepeer voor een handgedrukt boekje in oplage van 40 stuks, met houtsneden waarvoor haar eigen kweepeerboom model stond. Erg leuk boekje helemaal in hoogdruk gemaakt; dus met een zetsel van loden letters aangevuld met houtsneden.
Dit is een van de historische teksten over de kweepeer waarvan er veel meer te vinden zijn. In de loop van de tijd heb ik al heel wat oude en ook modernere recepten verzameld. In de Arabische wereld en de landen rondom de Middellandse zee is de kweepeer eigenlijk nooit weggeweest.
Bij ons valt de kweepeer onder ‘vergeten fruit’ maar komt gelukkig steeds meer in de belangstelling te staan.
Met de kweepeerworkshops die ik ieder jaar geef help ik daar hopelijk ook een klein beetje aan mee.