Recept: Kweepeersambal

Oude appel- en perenrassen, hoogstamfruit en ook de kweepeer staan steeds meer in de belangstelling! In Nederland zijn kweeperen in oktober te plukken en dat is dus de tijd om ermee aan de slag te gaan. Ze zijn de maanden erna ook nog wel verkrijgbaar bij Mediterrane of Turkse winkels.

In de meeste kweepeer-recepten die ik tegenkom wordt de kweepeer gekookt, nog verder ingekookt, versapt, gebakken, gestoofd, of gedroogd. Allemaal bewerkingen met warmte en waar soms veel tijd mee gemoeid is.
kweepeersambalDit is een recept met rauwe kweepeer! Ik kwam het toevallig tegen in een kookboek over Zuid-Afrikaans koken en heb het gelijk uitgeprobeerd. De mensen uit het proefpanel waren unaniem positief! “Heel verrassend, echt heel fris met een lekkere bite!”
Hoe scherp of mild je de sambal maakt  hangt natuurlijk af van waar je het bij serveert; is het een bijgerecht of serveer je het bij een voorgerecht? Je kunt de sambal zo pittig maken als je wilt door meer pepers toe te voegen. Ik maakte een milde variant zodat je de kweepeer nog proeft; en de rest van de maaltijd ook…
Op dit ‘proefbord’ (voorgerecht) liggen drie soorten vleeswaar (rauwe ham van de Bonte Bentheimer van MergenMetz, worst van de Bonte Bentheimer van de Ouwendorper Hoeve en Mojama, een gedroogde en gezouten vis uit Spanje.
De drie kweepeerhapjes erbij zijn; kweepeersambal op de amuselepel, reepje kweepeergelei (iets dikker gemaakte kweepeergelei zodat die snijdbaar is) en een kweepeermoesje met hangop en lavendel. Alles bij elkaar hele leuke smaakcombinaties.
Dit voorgerecht is geserveerd bij het Grand Diner Du Kwee, waarin bij elke gang kweepeer is verwerkt. In oktober 2017 gaan we dit weer doen, dus houd onze agenda in de gaten!

Recept kweepeersambal:

1 Kweepeer schillen, klokhuis verwijderen en in parten snijden.
Maak nu kleine, hele dunne schijfjes kweepeer. ( raspen kan ook maar dat geeft een andere -minder mooie -consistentie)
Doe in een schaaltje, bestrooi met wat zout en laat 1 1/2 uur staan. Doe de stukjes over in een zeef en spoel ze heel goed af met koud water.
Laat uitlekken en droog de stukjes kweepeer dan af in een schone theedoek en doe ze weer terug in een schaal.
Voeg dan toe:
1 fijngesneden peper ( verhouding: 1 gewone rode peper op 1 kweepeer)
1 kleine geraspte ui
1/2 theelepel geperste knoflook
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels suiker
Laat dit nu enkele uren in de koelkast staan voor gebruik.
De sambal is een week houdbaar in de koelkast in een afgesloten pot.
De keuken van Zuid-Afrika

Workshops, koken met kweeperen in het Kweepeeratelier

Ik geef elk jaar in oktober kookworkshops over de kweepeer die ik het Kweepeeratelier noem. Er  wordt naar harte lust geëxperimenteerd met diverse smaakcombinaties en er wordt veel  uitgewisseld over het gebruik van kweepeer in de maaltijd. Een mooie tijd om workshops te geven; met een beetje geluk kunnen we nog buiten werken met een laag zonnetje erbij…De workshops zijn op locatie en op uitnodiging van particulieren of bedrijven en verblijfslocaties.2016-ouwendorper-6-lisette

kweepeer-promo-32016-kweepeerworkshop-carpe-diem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *