Kookavonturen met Yacon

Yacon

Een leuke kookuitdaging. Hoe kwam dat zo? Norbert (de Norbert van Mergenmetz) overhandigde mij een zware zak met zanderige knollen met de vraag om daar wat lekkers van te maken, “want we gaan een wintermiddag organiseren bij Mergenzmetz en dan kunnen mensen eens kennismaken met yacon”.
De knollen komen uit zijn eigen moestuin en hij had gehoord dat mensen niet zo goed weten wat ze met yacon kunnen maken.
Oke, leuk idee, aan de slag dus maar!
Eerst eens een schijfje rauw proeven. Lekker knapperig, beetje waterig met een zoete nasmaak. Hoe te beginnen? De bijgeleverde recepten geven in eerste instantie niet veel houvast en ik ben toch al niet zo van de recepten…eerst zelf eens kijken wat er gebeurt met zoet, zout, hartig, zuur en umami. Ja, je kunt echt alle kanten op. Maar dan nog, wat maak je dan, wat ligt er straks op je bord en hoe ziet dat eruit?
Yacon blijkt een goede drager te zijn voor allerlei smaakvarianten. De knol wordt nooit echt gaar; dat is even wennen maar geeft ook weer mogelijkheden.
Blokjes, raspsels grof en fijn, en schijfjes vind je – soms verpakt- terug in de gerechten op de foto’s.

Producten
Ik koos ervoor om de knol zichtbaar aanwezig te laten zijn in de pie, als fijne rasp in pittige confitures met een duidelijke structuur en te verwerken in snackballetjes. Daarnaast stonden er proefpotten met schijfjes in soya en gefermenteerde blokjes en maakte ik een appel-yacontaart. Oja, en er was yaconthee. Genoeg variatie voor een eerste kennismaking et Yacon!
Lees meer over de knol en zijn oorsprong

We krijgen zin in een  Yacon kookmiddag met maaltijd in november 2018.
Belangstelling? Laat het maar weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *