Walnootatelier

Groene walnoten plukken, pittige drankjes maken en noten konfijten

Groene walnoten gebruiken in de keuken? Kan dat? Inderdaad, soms kunnen niet-rijpe vruchten verwerkt worden tot de heerlijkste producten. De groene walnoot is daar een mooi voorbeeld van.

frutti_doorgesneden-groene-walnoot   frutti_noten-konfijten-0

In Italië worden de noten traditiegetrouw op St. Jan- 24 juni- geplukt en verwerkt. Bij ons is het gebruiken van groene noten wat ‘vergeten’, maar daarin gaat verandering komen! Heeft u een walnoot en wilt u hier meer van weten? Dan kan er wellicht in uw tuin/schuur een workshop worden georganiseerd.

Walnootatelier_groene_walno   Walnootatelier-oogst-in-pot

Hoe ziet de workshop eruit?
De groene walnoten worden geplukt en gelijk verwerkt. De noten gebruik je met ‘huid en haar’; ze zijn nu nog zacht van binnen, pas later in het jaar ontwikkelt zich de harde notenschil. Ze worden gespoeld en op drank gezet. We maken notenwijn en nocino, een notenlikeur. En er wordt een begin gemaakt met het konfijten van groene noten, een proces dat je met goede instructies thuis kan afmaken. Alle recepten krijg je dus mee naar huis.

Lekker voor later!
De drankjes die je gaat maken zijn op dronk als ze een aantal maanden hebben gestaan. Ook de borrelhapjes en andere producten die we maken zijn niet direct op smaak. In de winter heb je dan iets heel bijzonders op tafel; iets lekkers bij een kaasplankje of wildschotel.

In de kerstperiode kan je hiermee je gasten echt iets bijzonders laten proeven.

Datum:
Elk seizoen rond 24 juni, de dag van St Jan.

Kosten:
€ 50,- p.p.-
* Inclusief koffie/thee, een bakje groene walnoten en recepten.
* Exclusief alcoholische dranken en glaswerk.

Locatie:
In overleg

Aanmeldingen via:
U kunt een workshop aanvragen via info@frutticonfetti.nl.

St. Jan is een feest dat viert dat de natuur verandert. ‘Met Sint Jan draait het blad zich om’ is het gezegde. Tijdens dit feest strikt de vrouw een man; haar eigen st. Jan:

 

So haest als zij mijn sach,

So stong ick huer wel an
Want sij riep, int volle seltscip:

Dit is mijn eyghen Sint Jan.