Recept: konfijten van sinaasappelschil

Wil je in een workshop met citrusfruit aan de slag? Behalve konfijten marmelade leren maken en nog veel meer?

Sinaasappel_confeiten_1   Sinaasappel_confeiten_2   Sinaasappel_confeiten_3

Hieronder het recept om thuis gekonfijte sinaasappelschilletjes te maken:
Gebruik om te beginnen biologische sinaasappels (of ander citrusfruit) want dan weet je zeker dat ze niet behandeld zijn met bestrijdings- en glansmiddelen.
– Rol de sinaasappel een tijdje in je handen, een gratis handmassage, zodat de schil later makkelijker loskomt.
– Snijd de sinaasappels in vieren en haal de partjes vruchtvlees eruit.
– Blancheer de schillen 3 keer; telkens in schoon water om de bittere smaak van het wit in de schil iets te verminderen.
– Doe 2 x het gewicht van de schillen aan water en ook 2 x het gewicht aan suiker in een pan en maak daar siroop van, zachtjes de suiker laten oplossen in het water.
– Doe de schillen bij de siroop en breng ze heel langzaam tot bij het kookpunt. ( Als de schillen te heet worden ontstaat het gevaar van karamelliseren; dat wil ik zelf altijd voorkomen)
– De schillen 10 minuten heeeel zachtjes laten koken en weer af laten koelen.
– Dit herhaal je 3 of 4 keer (elke dag een keer).

De schillen worden uiteindelijk doorschijnend en van het kooknat is niet veel meer over dan een licht oranje stroopje.
Als het kooknat tussentijds teveel inkookt doe je er nog wat water bij. Schillen eruit halen en goed laten uitlekken in een zeef.
Leg ze eerst op een rooster en dan op bakpapier om ze te laten drogen. Dit duurt ook enige dagen en ze moeten af en toe worden gekeerd en op schoon papier worden gelegd. Je kunt hiervoor ook de restwarmte van de oven gebruiken.
Laat ze niet teveel indrogen want dan worden ze te hard.
Bestrooi met suiker. Bewaren kan in een afgesloten zakje of potje of in de diepvries.

De toepassing in gerechten
Terwijl je hiermee bezig bent verzin je vanzelf allerlei toepassingen. Dit gekonfijte fruit geeft als resultaat een vrolijke kleur en daarbij een pittige smaak aan je gerechten! Denk aan stoofvlees, toetjes, in gebak en cake. Ik heb de schilletjes recentelijk toegepast in mijn sinaasappelchutney.
Snijd er dan dunne reepjes of stukje van. Stukjes zijn te verwerken in gebak en oliebollen bijvoorbeeld.
Van reepjes kan je orangettes maken:
Een reepje van de schil voor driekwart in een bakje gesmolten bitterchocolade dompelen; om je vingers bij af te likken!

En als laatste tip:
Als je hiermee aan de slag gaat neem er dan even de tijd voor want het is echt een geduldwerkje.

Veel succes! Stuur een foto of vertel eens wat jij ermee gedaan hebt naar info@frutticonfetti.nl.
Binnenkort volgt weer een update over meer toepassingen.

Als je het zelf gaat proberen neem er dan even de tijd voor, dan lukt het zeker. Veel succes!