Citrus kookmiddag

19/01/2019 13:30 - 18:00


Koken met citrus


Juist in de mand januari is er behalve de gewone mandarijn en sinaasappel ook bijzonder citrusfruit te koop, zoals de bittersinaasappel ( Sevilla) en bergamotcitroen; beide behoorlijk aromatisch met een sterke smaak.
We gaan de echte marmelade maken – de marmelade waar in Engeland blijvend discussie over blijft bestaan; hoe dik of dun moet die zijn? hoeveel schilletjes? en hoe dik zijn die schilletjes dan? wat is de beste smaak? met whiskey of zonder? en ga zo maar door…wij maken onze eigen allerbeste marmelade!

En waar komt het woord marmelade nu eigenlijk vandaan?
“Achter de herkomst van het woord ‘marmelade’ schuilt een vaak verteld verhaal, dat ons terugvoert naar het Schotse koningshuis in de 16de eeuw. Om precies te zijn: naar het bewind van Queen Mary. Wanneer de koningin zich niet goed voelde, zo gaat het verhaal, weigerde ze vrijwel iedere vorm van voedsel. Het enige wat de zieke Mary tot zich wilde nemen, was een eigenaardig brouwsel van gekookte sinaasappelen, kweeperen en ander fruit. De koninklijke bedienden -destijds behoorlijk ontwikkeld- brachten de wensen van de koningin in het Frans over aan de keuken. Volgens de overlevering zeiden ze dan dat Marie zich malade voelde, ziek dus. Voeg Marie en malade samen, spreek ze een aantal keren achter elkaar uit, en er rolt vanzelf marmelade uit!
Een prachtig verhaal. Jammer alleen dat er niks van klopt. Marmelade komt van het Portugese marmelada: jam van kweeperen (marmelo = kweepeer). Het concept van gekookte vruchtengelei is waarschijnlijk door Portugese zeevaarders uit Griekenland meegenomen. En wat Queen Mary betreft: in Engeland werd marmelade al gegeten -en zo genoemd- in 1524, achttien jaar voordat de koningin werd geboren…”aldus Jonah Kahn, die het verhaal vervolgt met een recept over perzikmarmelade.

Ook andere manieren van citrusfruitverwerking komen aan bod
konfijten van schillen,
het inleggen in zuur en zout,
limonade en drank (limoncello)
taart
lemon curd om jullie vast even lekker te maken…

We sluiten af met een voedzame stoof met…citrus natuurlijk!

Datum 19 januari 2019
Tijd: 13.30 – 18.00 uur
Prijs: € 65,00 p.p.
Inclusief koffie, thee, recepten, alle ingrediënten, glaswerk, en een stoofschotel als afsluiting.
Opgeven doe je zo: stuur een mail naar info@frutticonfetti.nl met vermelding van naam (namen) van deelnemer(s) en telefoonnummer.
Het bedrag kan gestort worden op NL 15 TRIO  0786 8573 66  t.n.v Frutti Confetti o.v.v. citrus 19 januari 2019

Adres:
De Schaapshoeve
Schaapsdijkweg 20a
5453 SE Langenboom, Noord-Brabant

Waar

De schaapshoeve

Kaart wordt geladen...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *