Stevia de alternatieve ‘zoetmaker’

Stevia uit een klein druppelflesje gebruiken om je zelfgebakken appeltaart te zoeten? Dat kan!
Als je geen suiker wilt gebruiken, om wat voor reden dan ook, is er nu een alternatief. Veel mensen experimenteren er al langer mee. Een paar druppeltjes stevia geeft veel minder massa dan een ons suiker, dus de gebruikelijke (bak)recepten moeten wel worden aangepast. Boze tongen beweren dat de suikerindustrie niet erg blij is met dit middel, minder suikerverkoop is voor hen geen gunstig vooruitzicht want wat gebeurt er als mensen massaal over stappen op dit product?

Stevia_Frutti_Confetti

Het is een caloriearm zoetmiddel! Bovendien een mooi alternatief voor aspartaam. Stel je voor wat dit kan betekenen voor bijvoorbeeld de limonadefabrikanten…

Oorsprong van de plant

De steviaplant komt oorspronkelijk uit Paraguay, de guarani-indianen gebruiken stevia al 1500 jaar om hun eten en dranken te zoeten.

Een goed blad van de Stevia-plant is ongeveer 30 tot 40 keer zoeter dan suiker of sacharose. Het dankt zijn zoete smaak aan de glycosiden; dit zijn plantaardige stoffen die heel zoet smaken.

Nu het middel voor alle Europese landen is toegestaan voor inwendig gebruik kan er naar hartelust me geëxperimenteerd worden in de keuken. Teveel ervan gebruiken zal niet snel gebeuren. Omdat het veel zoeter is dan suiker gebruik je weinig.

Op de flesjes staat vaak ‘voor uitwendig gebruik’ omdat stevia wordt gebruikt voor huidaandoeningen, het heeft een positieve invloed op acne, eczeem en dermatitus. Het maakt de huid zacht en vermindert de pijn bij huidaandoeningen.

Stevia is in vloeibare vorm (flesje), in poedervorm en als zoetje verkrijgbaar. Meer info op http://www.stevio.nl/.

KOOKERVARINGEN GEVRAAGD
Heb je zelf al kookervaring met steviaproducten? Maak ons blij en mail je bevindingen. We schrijven er dan meer over in de volgende nieuwsbrief.